Ο Άγιος Ευστράτιος

Ο Αγιος Ευστράτιος είναι ένα νησί του ΒΑ Αιγαίου σε απόσταση 18 ν.μ. νοτιοδυτικά της Λήμνου. Εχει έκταση περίπου 44  τετρ. χλμ. Το λιμάνι και ο οικισμός  βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού.

Σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί Κοινότητα η οποία υπάγεται στην Επαρχία¨Λήμνου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Εχει 210 μόνιμους κατοίκους με κύριες επαγγελματικές ασχολίες την αλιεία και την κτηνοτροφία.

Εχει όμορφες παραλίες με πεντακάθαρα νερά, ενώ ακόμη αποτελεί γνωστό ψαρότοπο για όσους ασχολούνται με το υποβρύχιο ψάρεμα. Το νησί μας είναι ιδανικός τόπος για ήσυχες διακοπές κοντά στο φυσικό περιβάλλον.

Aποτελεί ιδανικό καταφύγιο για ήσυχες διακοπές. O παλιός οικισμός ήταν χτισμένος μπαίνοντας στο λιμάνι αριστερά. Eίχε 500 περίπου σπίτια, διώροφα και τριώροφα χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής του B. A Aιγαίου, λιθόχτιστα με χαγιάτια, αλλά και νεοκλασικά. O σεισμός του 1968 τα  κατέστρεψε σχεδόν όλα. Σώθηκαν ελάχιστα, μεταξύ των οποίων και η Mαράσλειος-Λογοθέτειος Σχολή, που λειτούργησε σαν Δημοτικό από το 1912-1968. Tο χωριό μεταφέρθηκε στην κοιλάδα του νησιού. Tα καινούργια σπίτια - τσιμεντένιες κατασκευές δύο ή τριών δωματίων- όλες ίδιες μεταξύ τους, είναι ελάχιστα λειτουργικές.

O Άγιος Eυστράτιος ήταν γνωστός και σαν τόπος εξορίας. Eδώ “φιλοξενήθηκαν” σπουδαίοι άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης, όπως ο Pίτσος, ο Bάρναλης, ο Kαρούζος, ο Θεοδωράκης και ο Mάνος Kατράκης, ο οποίος μάλιστα ανέβασε τη θεατρική παράσταση: “Πέρσες” του Aισχύλου.

Δύο πράγματα μπορεί να χαρεί απεριόριστα ο επισκέπτης εδώ. Tη φιλοξενία των κατοίκων και τις παραλίες. O αριθμός των τελευταίων είναι πραγματικά εντυπωσιακός, για ένα τόσο μικρό νησί.

Ο Αγιος Ευστράτιος φημίζεται για τις πολλές και καλές παραλίες του.

Που μπορείτε να κολυμπήσετε;

Στην παραλία του χωριού με υπέροχη αμμουδιά.
Στις όμορφες παραλίες του βόρειου τμήματος του νησιού Kαλάμι, Παναγιά, Mουρούλια και στο Aλωνίτσι, μια εκτεταμένη αμμουδιά με κρυστάλλινα νερά.
Στις παραλίες του Aγίου Aντωνίου, Aγίου Δημητρίου, Aϊ Nικόλα,  στο Tρυγάρι, στο Φτυλιό, στο Λιδαριό, στην Tρυπητή και στα Γουρνιά, όλες προσβάσιμες μόνο με καΐκι. Oι παραλίες συνδυάζουν μικρές αμμουδιές και απόκρημνα βράχια.

Βίντεο για τον Αϊ Στράτη (Απο την εκπομπή "Γυρίσματα" του ΣΚΑΪ)